IK BEN EEN BLOEDDONOR

Vanaf je 18e levensjaar ben je voor de wet volwassen. Dit houdt in dat je zelf belangrijke keuzes mag maken. Word ik orgaandonor, word ik bloeddonor, ga ik op mezelf wonen, ga ik voor mijn rijbewijs? Allemaal dingen die vanaf die leeftijd zijn  toegestaan. Klik op lees verder waarom ik er voor gekozen heb om bloeddonor te worden.

Voor iedereen is het een persoonlijke keuze wat zij gaan doen na hun 18e verjaardag. De één vind het allemaal wel prima voor die persoon veranderd er niets, de ander gaat juist dingen ondernemen. We kennen het allemaal wel, je wordt 18 en dan sta je opeens op eigen benen. Je ouders kunnen eventueel nog wel dingen voor je bepalen maar jij hebt de beslissende stem. Hoera, je mag eindelijk dingen zelf bepalen! 

Ik weet het nog precies, ik zat nog op de basisschool  toen ik des tijds bij een vriendinnetje thuis kwam. Haar moeder had zojuist bloed gedoneerd, ik had daar nog nooit van gehoord dus ik vroeg wat het inhield. Ik vond het allemaal bar interessant maar het is niet voor kinderen dus ik heb er verder niets mee gedaan. Het idee om bloed te doneren is altijd in mijn achterhoofd blijven zitten tot mijn 18e verjaardag. Ik ben niet bang voor naalden en ik kan er mensen mee redden dus de keuze was snel gemaakt. De dag na dat ik jarig was geweest heb ik mij meteen ingeschreven via de website van Sanquin om bloeddonor te worden.
Sanquin is de instantie die het recht heeft om bloed af te nemen bij cliënten (laat ik het maar even cliënten noemen) in Nederland. Een andere instantie om bloed te doneren bestaat niet in Nederland, je kan dus zeggen dat Sanquin een monopolist is. Wat juist goed is want dan bestaan er geen conflicten over waar het bloed heen moet gaan.

Nadat ik me had ingeschreven op http://www.sanquin.nl kreeg ik binnen twee weken een oproepkaart binnen. Deze oproepkaart was goed voor een medische keuring. Je wordt eerst gekeurd voordat je bloed mag geven, wat uiteraard logisch is. Een medische keuring houdt in: de Ijzerwaarden in je bloed worden gecheckt, je bloeddruk wordt gemeten, je moet een vragenlijst invullen en je hebt een gesprek met de dokter die je keurt. 
Als je deze medische keuring hebt doorstaan moet je een paar buisjes bloed geven om te kijken of alles in orde is. Als je bloed ook de test heeft doorstaan dan wordt je bloeddonor. Na de keuring krijg je weer een oproepkaart op de mat en dan mag je bloed afgeven. Per keer doneer je 0,5 liter bloed. Dat is een flesje water of een halve fles Cola. Eigenlijk bizar als je er over na gaat denken, maar je red er wel levens mee! Ik zit meestal onder de 15 minuten op de stoel waar mijn bloed word afgenomen. Eigenlijk moet je er dus niet over na gaan denken hoe snel je leeg kan bloeden na een ernstig ongeluk..

Ik wil graag aandacht vragen voor deze organisatie. Ik heb één van de meest voorkomende bloedgroepen in de wereld, maar toch geef ik bloed omdat ik weet dat het nodig is. Nou kan jij ook bloed geven want wellicht heb jij wel een bijzondere bloedgroep waar een tekort van is. Je moet niet denken aan die naald die je arm in gaat maar je moet denken aan het feit waar je het voor doet. Ik doe het om mezelf beter te voelen, ik red er eventueel een nieuwe moeder mee die tijdens haar bevalling is uitgescheurd en ze heeft per direct bloed nodig. Als je over zulke dingen gaat nadenken, geloof me dan is die naald een stuk minder erg! 😉

Er zijn meerdere voordelen aan bloed geven:
Je redt er mensen mee
Er kunnen nieuwe medicijnen gemaakt worden
Je wordt elke keer opnieuw gekeurd, zien ze wat afwijkend in je bloed dan krijg je dit te horen mits je het niet wilt weten
Je doet iets goed voor de samenleving

Nadeel:
De grote naald die in je arm wordt geprikt (als je er bang voor bent), het maakt mij niks meer uit. Ik kijk er niet naar als hij er wordt ingeprikt vervolgens als het bloed door het buisje loopt kan ik er naar blijven staren

Doe eens gek, wordt bloeddonor al het bloed is welkom! http://www.sanquin.nl

Liefs,

Priscilla

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s